F4F-3 Wildcat, USS Ranger 1941

F4F-3 Wildcat, USS Ranger 1941

Měřítko: 1:32
Stavebnice: Trumpeter, verze 2007 s novými díly

Předností stavebnice je poměrně dobré lícování dílů a přehlednost. Na druhé straně jsou některé partie velmi zjednodušené a pro opravdu věrnou kopii je potřeba přidat hodně práce a doplňků. 

Kokpit

Kokpit je zjednodušený, na sedačce chybí pásy, vše je pouze jenom jakoby naznačeno. Pro větší věrnost je zapotřebí přidat detaily a některé partie zcela nahradit.

Podvozek

Pokud jde o podvozkové partie, jde tvarově o složitou část na složení a stavebnice je zde oproti předloze nepřesná, navíc mi nelícovaly vnitřní přepážky s vnitřkem trupu. 
Na podvozku je potřeba hodně zkoušet nasucho, jak sedí kryty, po kompletaci jsem měl s jednou polovinou problém se správným usazením.

Co bych ale ocenil kladně, je nápad s pohyblivými ovládacími plochami, které vypadají docela realisticky a hlavně jsou funkční.
Odsouvatelný překryt kabiny sedí velmi přesně pouze v poloze zavřené kabiny. V odsunuté poloze je moc úzký a je potřeba trochu násilí, aby jakžtakž seděl na správném místě. Proto bych doporučil spíše trochu zbrousit ze stran hrb za kokpitem, potom by kryt seděl lépe.
Stavebnice nabízí možnost otevřít kulomety, ale i zde by bylo dobré doplnit další detaily, nebo použít odlévané zbraně.

Zbarvení a obtisky

Obtisky byly velmi pěkné a i přes nepatrné chyby v soutisku vypadaly krásně a použitelně.
Nicméně i tak jsem se rozhodl, že velké pásové obtisky nebudu používat a místo toho pásy a linky na model nastříkám. V tomto měřítku to nebyl v podstatě žádný problém a vzhledu modelu to jenom prospělo.

Zřejmě je to nejlepší stavebnice tohoto typu v tomto měřítku, ale aby z toho byl opravdu věrný model své předlohy, je zapotřebí hodně práce a dobrých podkladů.
Já tento model stavěl jenom jako čistou krabičku pro známého, takže jsem žádné zvláštní úpravy nedělal.

Související obrázky: