Sg-38 „Schulgleiter“, Liberecké letiště 1946

Sg-38 „Schulgleiter“, Liberecké letiště 1946

Měřítko 1:72
Výrobce: Kovozávody Prostějov

Jedná se o velmi jednoduchý model, který lze sestavit za jeden večer, ovšem jen za cenu snížení věrnosti modelu.
Abychom se přiblížili skutečnému vzhledu přece jen trochu více, musíme doplnit pár chybějících prvků. Především jsou to upínací pásy a následně výměna kladek a oprava vedení ovládání.
Navíc jsem ještě vyrobil kovové vzpěry vodorovné ocasní plochy namísto původních plastových. Na křídlech jsem upravil uchycení ovládání křidélek a naznačil průvlak do potahu.
Téměř nutností – jako u každého modelu – je proškrábnutí ovládacích ploch a jejich optické oddělení. Poslední drobností byly malé detaily na ovládaích prvcích.

Struktura dřeva je naznačena akrylovými barvami podle replik – vzhledem k tomu, že jich dnes létá poměrně dost, je možné, že každý letoun bude trochu jinak zbarvený.
Největší oříšek je vytvoření výpletu, který, pokud je kompletní, je poměrně složitý (vzhledem k velikosti modelu). Na výplet jsem použil muškařskou nit Synton o průměru 0,05 mm.
Mám s ní dobré zkušenosti, ale po tomto modelu jsem přece jen začal uvažovat o pořízení jiného průměru, který by sice nebyl tak „modelový“, ale byl by lepší na práci s ním.

Kamufláž byla poměrně složitá, ale chtěl jsem postavit letoun, který létal v mém rodném městě. Neměl jsem tedy na výběr. Navíc to bylo poprvé, co jsem naznačoval plátno a navíc i jeho průsvitnost.
Svrchu jsou tedy žebra světlejší, zespod a zboku naopak tmavší.

Související obrázky: