L-29 Delfín, agresorská kamufláž TacAir

L-29 Delfín, agresorská kamufláž TacAir

Výrobce: AMK (Eduard box)
Měřítko: 1:48

Na stavbu Delfína jsem se velmi těšil. Měl jsem k dispozici velmi dobrou recenzi z časopisu Modelář i pěknou stavbu na Modelforum.cz. Zkušenosti a poznatky mi celou stavbu dost ulehčily, ale na druhé straně – jak jsem později zjistil – některé se použít nedaly, protože letoun TacAir je oproti vojenskému typu trochu pozměněný. 
Z fotografií jsem si tedy zjišťoval potřebné úpravy sám. Především se jednalo o různé antény a čidla, která se na komerčně používaném letounu už neobjevují.
Dále se jednalo o HUD, který byl zřejmě v průběhu používání odmontován, i když na některých fotografiích ještě vidět je.

Kvalita stavebnice

Stavebnice je vynikající, velmi dobře konstrukčně vyřešena a opravdu velmi dobře vylisovaná, je to jako by člověk držel v ruce lego. Naprosté minimum otřepů, vlastně ani jeden, tenké odtokové hrany, které už ani není nutné dál brousit, minimální přesazení forem, které stačí lehce obrousit a pěkné detaily, snad jen moc široké linie paneláže.
Sestavení je logické, nezáludné, prostě příjemná stavba, pro někoho, kdo nemá ambice na nějaké úpravy, klidně na dva týdny pohodového lepení a barvení.
Pokud někdo ambice má, je už potřeba do stavebnice trochu říznout.

Postoj letounu

Největším nedostatkem a bohužel obtížně řešitelným, je celkový postoj letounu, který by měl ve skutečnosti „sedět víc na zadku“. Ani mě se to nepovedlo úplně ideálně upravit.
Postupoval jsem tak, že podvozkovou nohu uřízl v kloubu a snažil se zkrátit hlavní píst. Bohužel, tohle samo o sobě nestačí a je potřeba i trochu nastavit hlavní podvozkovou nohu vpředu, aby se ještě trochu víc změnil úhel. Druhá možnost je nenápadné trochu zkrátit hlavní podvozkovou nohu…
Jen doplním, že tmelení krytky na křídle a odříznutí vyvažovací plošky je v podstatě nutnost – ty na letadlech nebyly. A k nim je třeba ještě vytmelit kruhovou krytku na pravé straně zadního kokpitu.
Na modelu jsem řešil i větší počet propadlin – hlavně na trupu a na klapkách. Použil jsem Tamiya Putty, aby se tmel už dál při stavbě a barvení nepropadal.

Barvení

Při barvení modelu jsem hodně využil stříkací šablony, abych rozbil povrch a všechny barevné odstíny jsem namíchal podle fotografií, zdálo se mi, že Eduardem doporučené barvy nejsou úplně správné. Já jsem odstíny namíchal hlavně z barev MRP, modrou potom z Tamiya akrylových barev.

Skutečný letoun je velmi dobře udržovaný, velkou výzvou tedy bylo udělat povrch čistý a zároveň ne fádní. K tomu dopomohly právě stříkací šablony, na základní odstín jsem stříkal jak tmavší tak i světlejší dle potřeby.

Závěrem

Docela bych ještě doporučil použít fotolepty od Eduardu na exteriér, vyplatí se. Já si krytky na spodní straně trupu vyrobil sám z hliníkového plechu.
Jinak v podstatě ke stavbě není moc co dodat, do galerie přikládám rovnou i obrázky s úpravami, pokud byste chtěli tuto variantu také postavit.

Související obrázky: