Grumman F6F-3 Hellcat

Grumman F6F-3 Hellcat

Měřítko: 1:48
Stavebnice: Eduard
Historie letounu

Původně se mělo jednat „jen“ o vylepšený Wildcat, protože původní vítěz soutěže na nový palubní stíhací letoun – Vought F4U Corsair – měl potíže provozem na letadlových lodích. Zejména  s horším výhledem z kokpitu, odskakováním letounu při přistání, problémy se ztrátou rychlosti, poruchami přistávacích háků…
Firma Grumman se do úkolu Wildcat vylepšit pustila, ale brzy zjistila, že splnit je může pouze nový letoun. Ve srovnání s Wildcatem byl Hellcat větší, aerodynamicky čistší, robustnější a mnohem lépe vyzbrojen.

Motory prvních prototypů nestačily svými výkony, proto došlo k zástavbě legendárního Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp. U verze F6F-5 byly navíc motory vybaveny přímým vstřikováním vody do válců. Stejné motory se používaly i např. v letounech F4U Corsair nebo P-47 Thunderbolt.

Hellcaty byly nasazeny zejména v Pacifiku. V boji s japonskými piloti Hellcatů těžili zejména z odolnosti letounu vůči poškození, silné výzbroje a lepších výkonů ve velkých výškách. Nemalý podíl na vítězstvích měl také značný rozdíl ve vycvičenosti pilotů.
Kromě Pacifiku operovaly Hellcaty také v Atlantiku při protiponorkové službě a s Hellcaty létali i piloti Velké Británie, kteří s nimi úspěšně bojovali i proti německým pilotům. 
Hellcaty patří k nejúspěšnějším stíhačkám druhé světové války, poměr sestřelů k vlastním ztrátám činil 19:1 (nutno poznamenat, že do toho jsou zahrnuty i nepotvrzené sestřely).
Ze služby byly vyřazeny poměrně rychle po válce – dolétaly jako drony nebo v letectvech jiných států.

Stavebnice

Firma Eduard odvedla při návrhu stavebnice opravdu dobrou práci. Výlisky jsou čisté, dokonce je naznačeno přeplátování jednotlivých panelů. Zamrzí snad jenom chybějící nýtování, tolik typické pro všechny druhoválečné letouny firmy Grumman. Model jsem tedy nakonec onýtoval sám – nýtovací kolečka ještě nebyla moc běžná a hlavně nedělala kulaté nýty. Oproti stavebnici firmy Hasegawa působí Eduardí Hellcat méně robustně – osobně preferuji tvarově Hasegawu (srovnejte s F6F-5 zde.)
Stavebnice obsahuje i několik leptů do kokpitu, ale jinak žádnou velkou výbavu nečekejte – žádné oddělené ovládací plochy ani vysunuté klapky, zkrátka spíš víkendová stavebnice.
Velmi zlé a k výměně vhodné jsou ale pneumatiky – ty ze stavebnice jsou opravu žalostné.
Protože Hellcat patří k mým nejoblíbenějším letounům, mám ještě v zásobě stavbu britských Hellcatů – opět od fy Eduard. K nim už ale dokoupím nějaká vylepšení, aby byl výsledek ještě lepší a přesvědčivější. 

Související obrázky: